dimarts, 28 de febrer del 2012

COMUNICAT INTERSINDICAL-CSC VAGA GENERAL D'UNIVERSITATS 29 F





PAS I PDI DE LA UPF JUNTS A LA VAGA DEL 29F

Des de la Intersindical-CSC volem informar al PAS de la UPF que els sindicats CAU, CGT i Intersindical-CSC van presentar un preavís de vaga per garantir la cobertura legal del PAS a la Vaga general d’universitats convocada pel 29 Febrer , a l’espera del posicionament i decisió de les assemblees del PAS de cada universitat.

En aquest sentit, a l’Assemblea del PAS i PDI de la UPF celebrada el proppassat divendres 24 de Febrer es va decidir l’adhesió del PAS, juntament amb el PDI, a aquesta vaga, que recordem-ho, es va proposar des la PUDUP.

Per tant, la Intersindical-CSC convoquem aquesta Vaga a partir de la decisió de l’Assemblea i alhora donem suport actiu a totes les accions i mobilitzacions promogudes des d’àmbits unitaris, com l’Àgora UPF o la mateixa PUDUP. I trobem incomprensible que els sindicats CCOO i UGT convoquin als treballadors/es del PDI i no al PAS, malgrat haver estat aprovat en Assemblea.

Són moltes les raons objectives per a fer aquesta Vaga.  

Les darreres retallades previstes als pressupostos de l’Estat, la Reforma Laboral i les del govern de la Generalitat, inclosa la llei de mesures fiscals i financeres pendent d’aprovar, són insostenibles econòmicament per a molts i moltes treballadores i suposaran una pèrdua històrica de drets laborals i socials.

No hem d’oblidar que aquesta ofensiva de caire neoliberal ja té un recorregut i que mica en mica es va dibuixant nítidament què podem esperar els propers anys: més precarització de sous i condicions laborals (encara més), més precarització dels serveis públics (copagament, convenis amb mútues privades que pagarem amb diners públics, externalització de serveis, reduccions de plantilla i serveis, …); elitització i clara mercantilització de la universitat pública, ja prevista al Pla Bolonya i al Pla Universitat 2015, i que es concretarà en la ponència que la Comissió de Governança Universitària vol aprovar en breu.

Fem memòria:

2010: després d’anys de congelació salarial, el 2010 ens va regalar una reducció del sou del 5%

2011: Aprovació del Pla de Sostenibilitat de la UPF. Reducció del pressupost dels capítols 1 i 6 de 700.000 € pel que fa al PAS i de 1.200.000 € al PDI. Centenars de professors/es associats acomiadats i reducció del sous al voltant d’un 60%, etc., contractacions que passen a ser trimestrals en lloc d’anuals.

En l’àmbit del PAS, aquest Pla ha significat, de moment, l’acomiadament de 5 interins, la reducció de sou i jornada d’interins (la majoria de les quals finalment s’han evitat, destinant diners dels Departaments a completar el sou d’aquestes persones).
Cal recordar també l’acomiadament d’una companya embarassada i del president del comitè d’empresa del PDI, als quals han hagut d’indemnitzar i/o readmetre a partir de sentències judicials al considerar-los improcedents.

2012: Reforma laboral, que possibilita fer acomiadaments col·lectius fàcils i barats també a les universitats i altres serveis públics en la línia de anar privatitzant (externalitzant) serveis.  Pressupostos de l’Estat que de moment, a banda de totes les mesures que ens afecten com a contribuents, contemplen també l’augment de l’IRPF i la reducció del 3% del sou anual. I des de la Generalitat, la llei de pressupostos per al 2012 que anirà acompanyada de la “llei de mesures fiscals i financeres…” que desgranen un conjunt de mesures regressives en drets laborals i socials dels i les treballadores del sector públic.

I per si això era poc, el nou model d’universitat que ens volen imposar, també des de la Comissió de Governança de les universitats públiques,  atempta de forma directa contra l’autonomia universitària i contra la funció social i pública de la universitat, la seva qualitat i la seva capacitat d’elaborar pensament crític. Un atac que no és sols contra la universitat, sinó que es situa en una ofensiva generalitzada contra els serveis públics a Catalunya i a l’Estat, i que també afecta a la majoria de països europeus.

No és tan sols un problema de diners o derivat de la crisi econòmica, sinó un problema d’arrel política i social.

Les mesures que ja s’han pres estan implicant més recessió econòmica, la pèrdua de milers de llocs de treball, precarietat laboral, l’abandonament dels estudis universitaris per insuficiència econòmica i la pèrdua d’autonomia universitària.

Per tot això, considerem que hem de passar de les paraules a l’acció per mostrar que som molts i moltes els que ens sentim revoltats i disposats a aturar aquesta onada privatitzadora, antisocial i antidemocràtica.

Més enllà de situacions concretes de determinats col·lectius o universitats, entenem que hem de respondre per tal de defensar una Universitat Pública i de Qualitat i pels drets laborals i socials, entenent que lluitar per tot això suposa preocupar-nos pels principis fonamentals de tota societat democràtica. És a dir, no actuar com a súbdits, sinó fer-ho com a ciutadans i ciutadanes, com a homes i dones lliures, amb dret i capacitat de decidir. I l’Assemblea de treballadors/es del PAS i PDI de la UPF ha decidit fer VAGA el 29F.

DEFENSEM ELS NOSTRES DRETS SOCIALS I LABORALS !

DEFENSEM LA UNIVERSITAT PÚBLICA, CATALANA I DE QUALITAT !

Intersindical-CSC
Secció Sindical de la UPF

28 de Febrer de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada